Oct 8, 2009

palat itu sejenis kuih.apekah?

hidup ini memang palat,tapi esok masih ade.

atas permintaan ramai.ececeh.takde permintaan lah sial.tadi tyha tanye palat tu ape.then aku macam cakaplah palat itu sejenis kuih.boleh didapati di kedai2 berhampiran.tapi die tak percaye.kau org percaye?then aku google aku jumpa ini. aku kopi kapal api.dan paste ini.


Pada satu hari yang damai,di sebuah sekolah,kelihatan seorang guru sekolah rendah yang rupa paras nya agak menarik sedang melangkah masuk kedalam kelas

Ketua Murid : Bangun!!!!!!! Assalammualaikum dan Selamat sejahtera CikGu Hazriq..

Cikgu Otousan : Waalaikummussalam.. Panggil saya Cikgu Otousan eks.. (nak jugekk..muahaha!)

Murid Lelaki 1 : Cikgu Otousan,hari ini kita mahu belajar apa?

Cikgu OtOusan: Saya akan mengajar kamu-kamu semua akan bahasa ibunda kita iaitu Bahasa Melayu.. Sebelum itu,di minta kamu-kamu bersedia dengan pen dan kertas untuk mencatat segala ilmu yang cikgu berikan,ya..

Murid Perempuan 1 & 2 : Eh2x.. Handsome nyer Cikgu Otousan nie.. sukanya! ahaks ahaks!

Cikgu Otousan : Hari ini cikgu akan ajar satu perkataan iaitu “Palat”. Sebelum itu,kamu semua pernah dengar tak perkataan ini.

Murid Lelaki 1 : Pernah!!! Dekat poster filem KAMI.. Minggu lepas saya pergi Jitra tengok cerita Kami the Movie.

Cikgu Otousan : Saya xtanya pun kamu pergi mana ke.Sengal gak kamu nih…

keadaan menjadi sunyi sepi dan kedengaran pelajar berbisik-bisik

Cikgu Otousan : Okayh.. dah2x.. yang belakang tuh,berhenti mengumpat saya.. meh saya bagitaw maksudnya.. Palat ada tiga maksud kesemuanya.. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat Dewan bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur 2005,

1. Palat I; kayu ~ kayu pengapit tempat mengikat kaki budak-budak nakal (utk merotan tapak kakinya).

2. Palat II kemaluan laki-laki; tahi ~ najis yang melekat pada kemaluan.

3. Palat III Kd (bahasa/dialek Negeri Kedah) orang yang tidak berguna

Dapat tak murid-murid?

Murid-murid : Dapat, Cikgu Otousan…

Fatyyhahh:abis,palat itu bukan kuih lah ye cikgu. ;P

Cikgu Otousan:Ye,sememangnya bukan tyha ye.ah cikgu dgr harini befday tyha kan.hepi befday tyha ye. ;P

Murid Perempuan 3 : tapi kan cikgu, apa relevan nya Palat dengan tagline cerita Kami the Movie tu?

Cikgu Otousan : Oishhh, hebat sngat soalan nih.. kamu ni biar betul bdak sekolah rendah ni? Muahaha

Murid Perempuan 3 : Mak saya yang suruh tanya,cikgu.. Bukan saya..

Cikgu Otousan : Owh okie.. Logik gak ar.. Camnie palat tu bermaksud celaka, teruk,siot, mcm haram & seumpamanya.. cikgu pun kurang pasti kenapa diaorg censor perkataan palat..bukan mencarut pun, cuma kurang manis.. Ianya mcm satu perlambangan mengatakan yang walaupun hidup ini teruk sangat,tapi, masih ada lagi cahaya atau jalan untuk menjalani kehidupan yang lebih bagus… Ada paham?

Murid-murid : paham cikgu otousan!

KRinGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!!!!!!!!

Cikgu Otousan : Oklah, loceng dah bunyi dah.. Pglah balik.. Nyemak je..

p/s: sape rase nak makan kuih palat angkat tgn!!erk..

si blogger's thought:
cakap pasal palat.

aku nak tengok lagi sekali lah
kami the movie.
cik limah anak pak lebai,bye!

...dan itu aku.

71 comments:

chris_lim said...

hi fellow bloggers, i've just changed my URL. Hope you will relink me again. thx.

http://chrisblitz.blogspot.com

aizul said...

hahaha makna yang no 2 tuh paling tak bley blah! hahahaha

nursarah87 said...

huahua..entry cam nie pun ada..

lawak la..

abcdeftyyhahh said...

Fatyyhahh:abis,palat itu bukan kuih lah ye cikgu. ;P

Cikgu Otousan:Ye,sememangnya bukan tyha ye.ah cikgu dgr harini befday tyha kan.hepi befday tyha ye. ;P

SALAM CIKGU BLOG.
wah wah itu ke mksdnye. malu la plak tanye perkara-perkara mcm ini.
xpe la, sekurang2nya kalau org ckp, ku fhm2 aaa kan.
tak tnye direct kt depa.

aduyai. cegu blog, beday saye 7/10 ok. xpe la, terima kaseh. :)

hihi. cigu ni ganas juga bhasanye ;p

*thx buat ku fhm! sebaik xtanye ibu "bu, bu, kuih palat tu apeee"

-.-

BuLaN iTu aKu said...

ehhehehhehheheh.... satu infromasi

::[si putihpurple]:: said...

ahaks~
ttbe tyha jd anak murid..
kih3~
xpnh dgr pon word palat b4 ni..
ooo...tu ke....
da tau da cegu..;))

imHepPie said...

uiihhh...ko raya aritu umah ko x buat kueh palat ke..lalla~~

Aku Beskot™ said...

haha..
kamu² nih maseh muda la..
mungkin suci pon ade..
sbb tu xpenah dgr word palat..
kekekeh..

aznin said...

amboi kelas ape ni?
kejap gile blaja.
syok la kelas tak sampai stgh jam pn

Anonymous said...

pale otak kotoq mu nie

The Exquisite Instigator said...

yay! dh tau maksud nie :D

lieya orange M.I. said...

...kuih palat??...ni betul2ade ker,or rekaan semata2...
...@#%$&*@!...konpius sudah...=0


...btw, hyeee...=)

lieya orange M.I. said...

...kuih palat??...ni betul2ade ker,or rekaan semata2...
...@#%$&*@!...konpius sudah...=0


...btw, hyeee...=)

ZARA 札拉 said...

hahaha~
aku akdang2 selalu guna ayt tu~
kalau dgn manusia tertentu je lah~
bila sabar hilang~

arque said...

chris_lim:

ades.sori chris.i completely forgot about it lah.later i come okayy.
huhu.

arque said...

aizul marcello:

haha.part tu bahaye dowh.sensor.

arque said...

cik muda sara:

haha.nak buat macam mane.ramai yg tanye ape itu palat.

arque said...

tyha:

haha.tahu pun malu.
ades.semalam eh.hepi belated befday lah kalau macam tu.

arque said...

bulan itu aku:

semoga ia berguna suatu hari nanti.
haha. ;P

arque said...

si putihpurple:

tyha anak murid paling nakal dlm kelas kalau nak tahu. ;P
oh,kau masih suci lagi putihpurple.
suatu hari nanti pasti kau akan dgr.

arque said...

imheppie:

haha tak!aku tak buat.aku beli.
kenape?kau nak?ade byk lagi ni.mai2~ ;P

arque said...

aku beskot:

beskot betul.die dah tak suci sebab tu die pernah dgr.kan beskot kan?
haha.

arque said...

aznin:

haha.aku baru perasan dowh.
kau memang.suka ponteng kelas kan.
haha.

arque said...

anon:

open-minded lah sikit bai~

arque said...

the exquisite instigator:

yeah!harap2 jgn selalu dipraktikkan perkataan ni.
tak manis.

arque said...

lieya orange M.I:

ni lagi sorg.kuih palat tak wujud lah lieya.
jgn kau pergi carik kat kedai2.

hye jugak!

arque said...

zara:

lain kali jgn guna zara.tak manis untuk kamu.
tapi sgt manis untuk aku. ;P

abcdeftyyhahh said...

ehem2. daku anak murid paling nakal ye. cekgu, sy tanye soalan je la cegu. malu btnya sesat jln. lalala~

Aku Beskot™ said...

adeh..
nyesal ak berkata demikian..
tp ak maseh suci..
teruna lg.
kakaka..

ZARA 札拉 said...

hahaha~
manis kalau dengan org yang tahu itu gurauan~
hahaha~
kalau dengan manusia yang tidak mengerti, aku rela mengunci diri~

Andy said...

bunkface!!!! awww...lovin them! im their followers too. hehe

farah said...

ouh ini tagline filem kami the movie ya?

bubu253 said...

cgu...
bubu nk msok klas nie leyh x..
nk cgu ngaja bubu...
xmo cgu laen..
cgu laen xbesh n xnsem...
huhuhuhu

Ries Lee said...

mesti best kan cikgu ni...
hahahhaahaha!

arque said...

tyha:

tyha degil wouh~cekgu ajak die balik mesir die tak mau wouh~
hehe. ;P

arque said...

en beskot:

haha.tu la kau beskot.
terlajak kata, kau yg tak teruna.
wakaka.

arque said...

zara:

haha.terbaik tu zara.
zara, tanak ajak aku kira bintang lagi kaa?ahak ahak ;P

arque said...

andy:

ades~bro,lu silap komen.komen terbalik dgn post lah.haha. ;P

takpe2.aku pun suka bunkface!
best dowh.

arque said...

farah:

haah.pernah tgk cite ni farah?

arque said...

bubu:

tak boleh bubu.nanti kau jadi anak emas cikgu ni.
budak2 bising nanti.
"awak jgn selalu pakai baju baru,
awak dah jadi pilihan cikgu"
tapi kalau nak masuk jugak,macam bolehlah.
tempat bubu sebelah meja cikgu ya!
hehe. ;P

arque said...

ries lee:

mesti lah.mengajar kelas pun tak sampai setengah jam.
sape tak seronokk. ;P

Aliph said...

lol. this is funny =]
the 2nd meaning is wtf. haha

arque said...

aliph:

haha.macam celaka kan maksud yg ke-2.
sgt2 tak boleh blah.

abcdeftyyhahh said...

arkuuuuu!!!!
smpai hati oh ckp daku cenggitu.
xmengapa. nnti daku da balek tahu la kamu betapa kamu perlukan aku di blog kamu ni. kite tgu dan lihat je la...:(
(hahaha bg ayat sedih jap)

yoro okino said...

uishh klu leh cikgu mcm nie besh gak
huhuhuhu

itafukada said...

haha..br ku tahu maksud itu.tp aku ttp kurg gemar perkataan itu.huhu..

o ye..kem salam kat cikgu otousan.ahaks! =p ~

arque said...

tyha:

waaaaa.sedih siot.jgn lah balik tyha.
aku bergurau aje lah.huhu.
nanti sape nak tanye soklan dlm kelas nanti. ;P

arque said...

yoro:

cikgu macam ni?bapak best!
kelas tak sampai setengah jam kot.
haha.gile malas nak ke kelas. xP

arque said...

itafukada:

yeah!ahaks!wink!semua lah. ;P

xnx said...

ngeee...adekefatot xtau pe tu palat..eeuuwwww...

;P

arque said...

xnx:

adekefatot??hahhahaha.
tak fatot2.dia org tak tahu maksud falat nak buat macam mane. ;P

farah said...

tak pernah tgk.

aku takto plak ko peminat liyana jasmay yang cikeding tu.

ahhahaha.

babymiLosh said...

suda jatoh chenta ngan chegu otousan.. sungguh2 palat.. hahaha~~~

bubu253 said...

oyeiii...
alaaa bubu nk jd anak emas cgu...
huhuh
bia laa org laen nk jeles..
xper kn...
hehhee

oyeiii..
siap dk sbelah mje cgu lgie...
nie smgt nk blja nie...
mst bes blja ngn cgu...
cgu dok ngaja sbelah bubu jerk..
sng msok ilmu...
hehheheheh

t kte blaja smbil mnm ribena yer cgu...
bleyh kn..
hehhee

acap said...

yg ak taw.
palat ialah kemaluan laki-laki.

contoh ayat:
palat ali kecil.

pisey itu aku said...

aku datang nak bagitahu.
dah taknak dah kiuh hari tu.
cam palat.

kah3.

arque said...

farah:

cepat pegi tengok.best.

ades.aku memang minat laa LJ.lagipun die takde lah kurus mane kot.comel memanjang je aku tgk.
kalau die cekeding pun,takpe aku still minat kat die.

arque said...

babymilosh:

so suwiitttt~auwww.haha.macam2 kau milla. ;P

arque said...

bubu:

dengan ini cikgu mengishtiharkan bubu sebabgai anak emas saye ye!haha.
anak emas yg comel.hehe.

yeah!nanti kita minum sesame ye.baru senang ilmu masuk.mengade2 pulak aku nih.haha.wink! ;P

arque said...

acap:

adoyaii cap.perlu ke buat ayat contoh macam tu. -_-

maaf ya ali.tapi dah memang kenyataan, nak buat macam mane. ;P

arque said...

pisey:

aiyakk tantar.penat kot aku tapau. ;P

farah said...

memang dia comel.
ko cuba tgk kaki dia
kecik gila.

kurus la tu!

kataku jeles.

ahhahah.

:D

DaliaLiyana said...

macam2 la adik ni..
hehhehehe.....

arque said...

farah:

haha.aku dah agak dah.

arque said...

DL:

macam2 tu,macam mana? ;P

miera a.k.a merr said...

palat la ko...aish..sungguh tidak enak bunyinya.... klau buat kuih..agk2 enak x?? hahakz... nk masuk klas ko leh?

andy said...

sebab mereka bunk.. jadi saya suka. selalu juga nge-bunk kan diri ini. oh oh oh :p

acap said...

ahaaa.
contoh itu perlu oi..

arque said...

miera:

buat kuih enak ke tak?kau cuba dulu baru tahu.
sile2 masuk kelas.2 kelas singgit. ;P

arque said...

andy:

kita serupa.yeah!

arque said...

acap:

ahaaa <- ini gelak ka? :P

 

Get this and more blogger templates free at "Free Blogger Help"