Oct 8, 2009

palat itu sejenis kuih.apekah?

hidup ini memang palat,tapi esok masih ade.

atas permintaan ramai.ececeh.takde permintaan lah sial.tadi tyha tanye palat tu ape.then aku macam cakaplah palat itu sejenis kuih.boleh didapati di kedai2 berhampiran.tapi die tak percaye.kau org percaye?then aku google aku jumpa ini. aku kopi kapal api.dan paste ini.


Pada satu hari yang damai,di sebuah sekolah,kelihatan seorang guru sekolah rendah yang rupa paras nya agak menarik sedang melangkah masuk kedalam kelas

Ketua Murid : Bangun!!!!!!! Assalammualaikum dan Selamat sejahtera CikGu Hazriq..

Cikgu Otousan : Waalaikummussalam.. Panggil saya Cikgu Otousan eks.. (nak jugekk..muahaha!)

Murid Lelaki 1 : Cikgu Otousan,hari ini kita mahu belajar apa?

Cikgu OtOusan: Saya akan mengajar kamu-kamu semua akan bahasa ibunda kita iaitu Bahasa Melayu.. Sebelum itu,di minta kamu-kamu bersedia dengan pen dan kertas untuk mencatat segala ilmu yang cikgu berikan,ya..

Murid Perempuan 1 & 2 : Eh2x.. Handsome nyer Cikgu Otousan nie.. sukanya! ahaks ahaks!

Cikgu Otousan : Hari ini cikgu akan ajar satu perkataan iaitu “Palat”. Sebelum itu,kamu semua pernah dengar tak perkataan ini.

Murid Lelaki 1 : Pernah!!! Dekat poster filem KAMI.. Minggu lepas saya pergi Jitra tengok cerita Kami the Movie.

Cikgu Otousan : Saya xtanya pun kamu pergi mana ke.Sengal gak kamu nih…

keadaan menjadi sunyi sepi dan kedengaran pelajar berbisik-bisik

Cikgu Otousan : Okayh.. dah2x.. yang belakang tuh,berhenti mengumpat saya.. meh saya bagitaw maksudnya.. Palat ada tiga maksud kesemuanya.. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat Dewan bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur 2005,

1. Palat I; kayu ~ kayu pengapit tempat mengikat kaki budak-budak nakal (utk merotan tapak kakinya).

2. Palat II kemaluan laki-laki; tahi ~ najis yang melekat pada kemaluan.

3. Palat III Kd (bahasa/dialek Negeri Kedah) orang yang tidak berguna

Dapat tak murid-murid?

Murid-murid : Dapat, Cikgu Otousan…

Fatyyhahh:abis,palat itu bukan kuih lah ye cikgu. ;P

Cikgu Otousan:Ye,sememangnya bukan tyha ye.ah cikgu dgr harini befday tyha kan.hepi befday tyha ye. ;P

Murid Perempuan 3 : tapi kan cikgu, apa relevan nya Palat dengan tagline cerita Kami the Movie tu?

Cikgu Otousan : Oishhh, hebat sngat soalan nih.. kamu ni biar betul bdak sekolah rendah ni? Muahaha

Murid Perempuan 3 : Mak saya yang suruh tanya,cikgu.. Bukan saya..

Cikgu Otousan : Owh okie.. Logik gak ar.. Camnie palat tu bermaksud celaka, teruk,siot, mcm haram & seumpamanya.. cikgu pun kurang pasti kenapa diaorg censor perkataan palat..bukan mencarut pun, cuma kurang manis.. Ianya mcm satu perlambangan mengatakan yang walaupun hidup ini teruk sangat,tapi, masih ada lagi cahaya atau jalan untuk menjalani kehidupan yang lebih bagus… Ada paham?

Murid-murid : paham cikgu otousan!

KRinGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!!!!!!!!

Cikgu Otousan : Oklah, loceng dah bunyi dah.. Pglah balik.. Nyemak je..

p/s: sape rase nak makan kuih palat angkat tgn!!erk..

si blogger's thought:
cakap pasal palat.

aku nak tengok lagi sekali lah
kami the movie.
cik limah anak pak lebai,bye!

...dan itu aku.

71 comments:

chris federick said...

hi fellow bloggers, i've just changed my URL. Hope you will relink me again. thx.

http://chrisblitz.blogspot.com

aizul marcello said...

hahaha makna yang no 2 tuh paling tak bley blah! hahahaha

Ibu Ammar said...

huahua..entry cam nie pun ada..

lawak la..

Unknown said...

Fatyyhahh:abis,palat itu bukan kuih lah ye cikgu. ;P

Cikgu Otousan:Ye,sememangnya bukan tyha ye.ah cikgu dgr harini befday tyha kan.hepi befday tyha ye. ;P

SALAM CIKGU BLOG.
wah wah itu ke mksdnye. malu la plak tanye perkara-perkara mcm ini.
xpe la, sekurang2nya kalau org ckp, ku fhm2 aaa kan.
tak tnye direct kt depa.

aduyai. cegu blog, beday saye 7/10 ok. xpe la, terima kaseh. :)

hihi. cigu ni ganas juga bhasanye ;p

*thx buat ku fhm! sebaik xtanye ibu "bu, bu, kuih palat tu apeee"

-.-

Bulan Dilangit Osaka Biru said...

ehhehehhehheheh.... satu infromasi

::[putihpurple]:: said...

ahaks~
ttbe tyha jd anak murid..
kih3~
xpnh dgr pon word palat b4 ni..
ooo...tu ke....
da tau da cegu..;))

imHepPie said...

uiihhh...ko raya aritu umah ko x buat kueh palat ke..lalla~~

beskot said...

haha..
kamu² nih maseh muda la..
mungkin suci pon ade..
sbb tu xpenah dgr word palat..
kekekeh..

aznin said...

amboi kelas ape ni?
kejap gile blaja.
syok la kelas tak sampai stgh jam pn

Anonymous said...

pale otak kotoq mu nie

Ilyana Fauzy said...

yay! dh tau maksud nie :D

lieya orange M.I. said...

...kuih palat??...ni betul2ade ker,or rekaan semata2...
...@#%$&*@!...konpius sudah...=0


...btw, hyeee...=)

lieya orange M.I. said...

...kuih palat??...ni betul2ade ker,or rekaan semata2...
...@#%$&*@!...konpius sudah...=0


...btw, hyeee...=)

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

hahaha~
aku akdang2 selalu guna ayt tu~
kalau dgn manusia tertentu je lah~
bila sabar hilang~

apan lee said...

chris_lim:

ades.sori chris.i completely forgot about it lah.later i come okayy.
huhu.

apan lee said...

aizul marcello:

haha.part tu bahaye dowh.sensor.

apan lee said...

cik muda sara:

haha.nak buat macam mane.ramai yg tanye ape itu palat.

apan lee said...

tyha:

haha.tahu pun malu.
ades.semalam eh.hepi belated befday lah kalau macam tu.

apan lee said...

bulan itu aku:

semoga ia berguna suatu hari nanti.
haha. ;P

apan lee said...

si putihpurple:

tyha anak murid paling nakal dlm kelas kalau nak tahu. ;P
oh,kau masih suci lagi putihpurple.
suatu hari nanti pasti kau akan dgr.

apan lee said...

imheppie:

haha tak!aku tak buat.aku beli.
kenape?kau nak?ade byk lagi ni.mai2~ ;P

apan lee said...

aku beskot:

beskot betul.die dah tak suci sebab tu die pernah dgr.kan beskot kan?
haha.

apan lee said...

aznin:

haha.aku baru perasan dowh.
kau memang.suka ponteng kelas kan.
haha.

apan lee said...

anon:

open-minded lah sikit bai~

apan lee said...

the exquisite instigator:

yeah!harap2 jgn selalu dipraktikkan perkataan ni.
tak manis.

apan lee said...

lieya orange M.I:

ni lagi sorg.kuih palat tak wujud lah lieya.
jgn kau pergi carik kat kedai2.

hye jugak!

apan lee said...

zara:

lain kali jgn guna zara.tak manis untuk kamu.
tapi sgt manis untuk aku. ;P

Unknown said...

ehem2. daku anak murid paling nakal ye. cekgu, sy tanye soalan je la cegu. malu btnya sesat jln. lalala~

beskot said...

adeh..
nyesal ak berkata demikian..
tp ak maseh suci..
teruna lg.
kakaka..

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

hahaha~
manis kalau dengan org yang tahu itu gurauan~
hahaha~
kalau dengan manusia yang tidak mengerti, aku rela mengunci diri~

Andy said...

bunkface!!!! awww...lovin them! im their followers too. hehe

farah said...

ouh ini tagline filem kami the movie ya?

Anonymous said...

cgu...
bubu nk msok klas nie leyh x..
nk cgu ngaja bubu...
xmo cgu laen..
cgu laen xbesh n xnsem...
huhuhuhu

Unknown said...

mesti best kan cikgu ni...
hahahhaahaha!

apan lee said...

tyha:

tyha degil wouh~cekgu ajak die balik mesir die tak mau wouh~
hehe. ;P

apan lee said...

en beskot:

haha.tu la kau beskot.
terlajak kata, kau yg tak teruna.
wakaka.

apan lee said...

zara:

haha.terbaik tu zara.
zara, tanak ajak aku kira bintang lagi kaa?ahak ahak ;P

apan lee said...

andy:

ades~bro,lu silap komen.komen terbalik dgn post lah.haha. ;P

takpe2.aku pun suka bunkface!
best dowh.

apan lee said...

farah:

haah.pernah tgk cite ni farah?

apan lee said...

bubu:

tak boleh bubu.nanti kau jadi anak emas cikgu ni.
budak2 bising nanti.
"awak jgn selalu pakai baju baru,
awak dah jadi pilihan cikgu"
tapi kalau nak masuk jugak,macam bolehlah.
tempat bubu sebelah meja cikgu ya!
hehe. ;P

apan lee said...

ries lee:

mesti lah.mengajar kelas pun tak sampai setengah jam.
sape tak seronokk. ;P

Aliph said...

lol. this is funny =]
the 2nd meaning is wtf. haha

apan lee said...

aliph:

haha.macam celaka kan maksud yg ke-2.
sgt2 tak boleh blah.

Unknown said...

arkuuuuu!!!!
smpai hati oh ckp daku cenggitu.
xmengapa. nnti daku da balek tahu la kamu betapa kamu perlukan aku di blog kamu ni. kite tgu dan lihat je la...:(
(hahaha bg ayat sedih jap)

yoro okino said...

uishh klu leh cikgu mcm nie besh gak
huhuhuhu

Anonymous said...

haha..br ku tahu maksud itu.tp aku ttp kurg gemar perkataan itu.huhu..

o ye..kem salam kat cikgu otousan.ahaks! =p ~

apan lee said...

tyha:

waaaaa.sedih siot.jgn lah balik tyha.
aku bergurau aje lah.huhu.
nanti sape nak tanye soklan dlm kelas nanti. ;P

apan lee said...

yoro:

cikgu macam ni?bapak best!
kelas tak sampai setengah jam kot.
haha.gile malas nak ke kelas. xP

apan lee said...

itafukada:

yeah!ahaks!wink!semua lah. ;P

makteh xnx said...

ngeee...adekefatot xtau pe tu palat..eeuuwwww...

;P

apan lee said...

xnx:

adekefatot??hahhahaha.
tak fatot2.dia org tak tahu maksud falat nak buat macam mane. ;P

farah said...

tak pernah tgk.

aku takto plak ko peminat liyana jasmay yang cikeding tu.

ahhahaha.

.millalara. said...

suda jatoh chenta ngan chegu otousan.. sungguh2 palat.. hahaha~~~

Anonymous said...

oyeiii...
alaaa bubu nk jd anak emas cgu...
huhuh
bia laa org laen nk jeles..
xper kn...
hehhee

oyeiii..
siap dk sbelah mje cgu lgie...
nie smgt nk blja nie...
mst bes blja ngn cgu...
cgu dok ngaja sbelah bubu jerk..
sng msok ilmu...
hehheheheh

t kte blaja smbil mnm ribena yer cgu...
bleyh kn..
hehhee

acap rahman said...

yg ak taw.
palat ialah kemaluan laki-laki.

contoh ayat:
palat ali kecil.

Pisey said...

aku datang nak bagitahu.
dah taknak dah kiuh hari tu.
cam palat.

kah3.

apan lee said...

farah:

cepat pegi tengok.best.

ades.aku memang minat laa LJ.lagipun die takde lah kurus mane kot.comel memanjang je aku tgk.
kalau die cekeding pun,takpe aku still minat kat die.

apan lee said...

babymilosh:

so suwiitttt~auwww.haha.macam2 kau milla. ;P

apan lee said...

bubu:

dengan ini cikgu mengishtiharkan bubu sebabgai anak emas saye ye!haha.
anak emas yg comel.hehe.

yeah!nanti kita minum sesame ye.baru senang ilmu masuk.mengade2 pulak aku nih.haha.wink! ;P

apan lee said...

acap:

adoyaii cap.perlu ke buat ayat contoh macam tu. -_-

maaf ya ali.tapi dah memang kenyataan, nak buat macam mane. ;P

apan lee said...

pisey:

aiyakk tantar.penat kot aku tapau. ;P

farah said...

memang dia comel.
ko cuba tgk kaki dia
kecik gila.

kurus la tu!

kataku jeles.

ahhahah.

:D

DaliaLiyana said...

macam2 la adik ni..
hehhehehe.....

apan lee said...

farah:

haha.aku dah agak dah.

apan lee said...

DL:

macam2 tu,macam mana? ;P

PuanPepel said...

palat la ko...aish..sungguh tidak enak bunyinya.... klau buat kuih..agk2 enak x?? hahakz... nk masuk klas ko leh?

andy said...

sebab mereka bunk.. jadi saya suka. selalu juga nge-bunk kan diri ini. oh oh oh :p

acap rahman said...

ahaaa.
contoh itu perlu oi..

apan lee said...

miera:

buat kuih enak ke tak?kau cuba dulu baru tahu.
sile2 masuk kelas.2 kelas singgit. ;P

apan lee said...

andy:

kita serupa.yeah!

apan lee said...

acap:

ahaaa <- ini gelak ka? :P

 

Get this and more blogger templates free at "Free Blogger Help"