Oct 23, 2009

kadang2 suka-rela-wan, kadang2 taksuka-paksa-wan


gambar untuk tujuan publisiti semata2

tips melawat ratu jawa bugis merangkap nenek sebelah mak aku.

amaran:sekiranya anda bukan pekerja sukarelawan dan mahukan upah tiap kali mak anda menyuruh membeli santan mahupun jintan manis di kedai,sile skip semua tips di bawah.

1. angguk kepala tanda setuju tiap kali dia berbicara walaupun sepatah haram kau tak paham disebabkan bahasa utara yg digunakan terlampau2 pekatnye.lebih2 lagi kalau die tengah seronok mengumpat cucu mak limah yg tak pandai buat goreng pisang.

2. kalau dtg bertandang ke pondok usangnye,sekiranya ingin pulang awal,tolong pulang sebelum die masak air yang merupakan strateginye yg baik punya untuk memaksa cucu kesayangan join dia makan biskut kering cicah kopi panas yg baru dibancuh sambil menyaksikan matahari terbenam.sweet kan? -_-

3. sekiranya anda dtg semata2 untuk makan di rumahnye sebab mak anda masak tak sedap tak manis lagi tak lemak berkrim,sile jgn basuh pinggan yg digunakan kalau tak nak die melenting. "tinggal je pinggan tu,mak tok boleh buat!" mungkin die nak merasakan diri lebih berguna atau berexcercise tatkala diri sedang rakus dimamah usia.

4 .sekiranya dia meminta tolong anda untuk membeli brg2 keperluan mahupun goreng pisang mak limah, sile jgn mintak duit darinya.paham2 lah.sebaiknye minta wang dari mem besar kat rumah yg sedang seronok menonton drama dunia bunian melalui tv lcd hitam elegan kesukaannya.tapi! sekiranya nenek anda cuba nak kasi duit untuk perbelanjaan tersebut.sile jgn tolak kalau tanak die melenting.die nak tunjuk kaya lah kot mase tu."nah 2 hengget pergi beli yogurt,nini cokelat celup,celup2,ding dang 18 kotak dan olay total effect"

5. sekiranya die menyatakan hasrat untuk ke rumah anaknye yg mengambil mase satu jam perjalanan dgn alasan "alamak! mak tok tertinggal stokin kat rumah pak tam,jom teman mak tok pergi amik besok eh.ahakz!".dan die mahu anda menemaninya.paham2 lah,yg die bosan duduk kat rumah dan rindu mahu berkunjung ke rumah anak2nya walaupun anda nampak sebelah tangannya yg disorok ke belakang sedang menggengam stoking yg 'hilang' itu.

6. sekiranya anda mahu mengajak die ke pekan2 berdekatan dan die melaram memakai lipstik tebal,2 batu jauh boleh cam tu nenek kau sekiranya hilang di pekan + memakai maskara sambil teguk coke.tolong ingat ya yg die adalah mak kepada mak kau!

7. sekiranya anda pemalas 78 kuasa petala langit untuk menjadi sukarelawan, tiap kali dia call tanye "hang ada kat rumah tak?",sile tahan nafas dan cakap "tak,org kat utp laa maktok!" tatkala melalui halaman rumahnye untuk ke gerai mak limah.

8.sedang aku mahu menulis tips ke-8 dan seterusnya,aku telah membuat seekor kucing melompat akibat terkejut beruk lagaknya.dan sumpah! ianya sgt2 kelakar.hahahahahaha.aku gelak besar dan lupa tips seterusnya.sampai di sini sajalah ya.

si blogger's thought;
"burung kakak tua~~
hinggap di jendela~~
nenek sudah tua~~
giginya tinggal dua~~
lechum,lechum,lechum..
ulalala~~"

...dan itu aku.

51 comments:

miss jane said...

comel ar nenek kau...hehehhehehe
leh wat die jadik nenek anggkat aku..haha

arque said...

miss jane:

hahaha.tu bukan gambar sebenar laa.nenek aku lagi comel kot. ;P

Ftyyhahh said...

best tu dye bg duit. tp 2hengget je? heee.

;p

nenek. da xde ;9

khalil said...

hehe soo com~~

nursarah87 said...

teringatkan nenek aku yg keseorangan di kampung..isk!

BuLaN iTu aKu said...

Kadang2 kite ketawa melihat telatah nye..
bertuah awak ada nenek..
bulan.. dari kecil tak kenal sape nenek bulan

acap said...

nenek ko xsuka coki-coki ker?

lieya orange M.I. said...

...nenek mmg suka pg umah paktam pun...
...best tido ngan cucu ni...=))

aizul said...

aku nak jodohkan nenek ko dengan diri aku..

boleh?

Koyuki said...

kan best kalo kite ada nenek mcm ko..

bleh bermanja2..

**tak penah dpt kasih sayang seorang nenek =(

AimiBakar said...

tips2 utk mengambil hati nenek
:)

1. sile ajak nenek anda ke concert Akon esok

2. sile ajak nenek anda ke concert Beyonce ahad ini

3. sile ajak nenek anda ke concert all american reject next saturday

jika anda mengikut tips diatas
anda dijamin menjadi cucu kesayangan serta harta die sume tumpah kat kau ! :D

Adjla Hafizin said...

weh mak tok ko nk sebat kaki ko sbb ngumpat die kt blog.
die dh bwk rotan tu.
haa..aku xtau.aku xtau..

Solehah said...

syoknnya ko still ada nenek..aku rindu kat nene aku la..hisk2..

Afzainizam said...

Salam dari kami utk kamu http://firestartingautomobil.blogspot.com/

Salam takzim buat nenek kamu...

nenek-nenek si bongkok tiga,
Siang mengantuk malam berjaga,
mencari cucu dimana ade,
nenekku kawin anak raja...

hah nenek ko tetap cute lah....

arque said...

Ftyyhahh:

die patut bagi lebih kan.haha. ;P

alaaa kesiannye.nak share nenek dgn aku?

arque said...

khalil:

com?apekah?comel ke.
nenek aku memang comel!cucu die lagi laa. ;P

arque said...

nursarah87:

sebelum ni kau tak pernah igt die?heh. ;P

arque said...

BuLaN iTu KaU:

yeah!selalu jugak ketawa tgk dia.
huhu.

arque said...

acap:

suka tapi die lagi suka nini cokelat celup..celup2!

arque said...

lieya orange M.I. :

heh.itu dialog nenek aku ke tu.
kau jadi nenek?haah2.best tido dgn nenek.haha. ;P

arque said...

aizul:

kau jadi datuk aku? -_-

arque said...

Koyuki:

best eh.boleh lah. ;P

nak share nenek dgn aku? sharing is caring kannn. ;P

arque said...

AimiBakar:

wah.gile urban nenek aku siap pergi concert lagi ni.

xpela aimi.aku hantar die bace kitab dekat masjid aje laa.dpt jugak pahala seketul due dekat aku ni. -_-

arque said...

Adjla Hafizin:

hahahha.mane dia tau?ni mesti kau report kan.budak Adjla ni nak kene sekeh ni.haish. ;P

arque said...

Solehah:

huhu.jom2 aku share nenek dgn kau nak? ;P

arque said...

Afzainizam:

salam.wah.mane kau tahu nenek aku kahwin dgn anak raja ni.
nenek aku memang cute kot. ;P

Ries Lee said...

nenek ko mesti cara kan mase muda2 dulu...
hahahaha...

khalil said...

ye..comel~haha

ZARA 札拉 said...

kem salam nenek kamu~

dengan ucapan, ABC lima kati~

miEz haNeM said...

kIm SALAM kaT nenek ye:)
JAGA SIA Ngan baik..

OoizzioO said...

horror la ko neh anep...
sian nenek tu
motip taste kat nenek2

Aku Beskot™ said...

ahaha..
ko sgt² memahami nenek ko..
bagus²..
cucu mithali..
nyanyi lagu burong kakak tua lg skali plz..
gagaga..

ninim said...

baru jer tadi g umah orang2 tua..sedih ar

bubu253 said...

bubu nk jd cucu mak tok bleyh???
hehehhe

ninim said...

baru jer tadi g umah orang2 tua..sedih ar

YobSumO said...

aku agak agak la. kau ni lagi over dari nenek ko. entah entah nenek kau cool habis. layan bom bom pow setiap hari.

arque said...

Ries Lee:

mesti cara?apekah?
tak paham dowh. -_-

arque said...

khalil:

yeah!kau pun so com~ ;P

arque said...

zara:

baik!

ABC lima kati siap!! ;P

arque said...

mies hanem:

orait mem!anda typo di situ. ;P

arque said...

ooizzioo:

hahahaha.nenek2 ni comel kot.
asal?kau jeles? ;P

arque said...

Aku Beskot:

mestilah! aku kannn
baik.

burung kakak tuaaaaa!!
hinggap di jendela!!
nenek sudah tua!!
giginya tinggal lapan belas!!

boleh?

arque said...

ninim:

oit2.pergi tak ajak aku aaa?
takpe2. ;P

p/s:satu tabik untuk kau. \o>

arque said...

bubu253:

boleh.tapi dengan syarat..
dgn syarat...
kene kahwin dengan cucu die dulu!
ekekekeke! ;P

arque said...

ninim:

anda double post laa.hehe.

arque said...

YobSumo:

mane kau tahu weyh.kau skodeng nenek aku?
gile pervert kauu!haha.

Nabil Fizri said...

hem2? hem?

arque said...

hem2?hem?apekah?

ohh!waalaikummussalam!

khalil said...

haha~ ak xpenah dpt surat cinta.......................

arque said...

khalil:

nanti aku kasi satu ya!wink!haha.

bubu253 said...

hahah
nk kne kwen ngn cucu y mne nie??
nsem xcucu die..
lau nsem bleyh jerk..
dtg jer laa msok mng bubu..
hehehe

 

Get this and more blogger templates free at "Free Blogger Help"