Sep 16, 2009

macho sungguh kau nenek

bukan gambar sebenar

disebab kan aku ade buat salah kat nenek aku 2 hari lepas..
semalam aku offer kan diri untuk cat satu rumah nenek aku..

"sori lah maktok semalam aniq tertidoq satu hari."
aku jawab dengan mata pandang melilau ke
arah lain sebab aku bohong padanye.

"penat tau maktok dail no aniq,aniq tak angkat"
lantas dia jawab dengan menunjuk2 gaya die menekan nset
menggunakan jari2 yg acap kali tersasar butang nombor mendail.

"alaa..sori laa maktok.
aniq tolong cat rumah maktok nak??"
pujukku dengan sedikit mengangkat keningku.
lagipun sebelum ni die pernah menyatakan hasrat untuk
mengecat rumah usang nye ni.
"mampukah aku cat satu rumah"
tanya hatiku

"rumah ni ke?tak payah lah."
jawab nenek dengan pasrah terima yg usia
rumah usang ni same dengan usia die.
tunggu rebah je bile2 mase.

"memang tak payah pun.senang je"
seloka aku.

"bolehlah aniq.raya pun dah nak dekat kan"
nenek balas dgn teruja. aku menarik nafas lega
tatkala melihat senyumannya.

jarang sekali nampak die teruja gembira sebegini rupa semenjak kejadian die dengan anak bongsunye,mak usu aku.habis semua harta dan tanahnye ditipu oleh anak sendiri.

selama ini die hidup dalam ketakutan sebab selalu org mintak hutang. orang mintak nenekku langsaikan hutang mak usu ku. mak usuku??entah ke mane die lari bersembunyi.

"bedebah kau mak usu,aku akan belasah kau
kalau aku jumpa kau.
kau sungguh sial!"


...................................................................................

malam tu kami berbuka bersama..
biarpun lauk tak seberapa..aku senyum gembira..

"ambil lah lauk tu"
katanya nye lepas die membahagi2kan
lauk tersebut.

"haah2"
aku jawab sambil cubit sedikit lauk bahagian aku.
aku ambil sedikit saje sebab aku tahu lauk berbuka tu nanti die
akan simpan untuk sahur.

"nanti maktok nak makan ape kalau lauk dah habis."
aku bermonolog

...............................................................................

lepas berbuka,aku nampak nenek telan 2 biji ubat.

"maktok makan ubat ape"
tanye aku dengan perasaan ingin tahu.

"maktok makan panadol,tak sedap badan 2,3 ari ni.
rase macam nak demam"

jawabnye sambil gigih berusaha bangun untuk ke dapur dengan
kaki ala2 capiknye untuk menyimpan bekas ubatnye.

"kejap maktok,aniq nak tengok ubat ape
maktok makan tu.."

pintaku

setelah diteliti....

"ubat ni berangin lah aniq"
maktok tibe2 bersuare

"maktok!!"jeritku

"awat??"tanye maktok

"maktok tau tak maktok makan ubat ape nih!"
tanyaku lagi

"panadol lah.betullah,maktok makan 2 biji je"
jawabnye dengan yakin.
"makan 2 biji berangin ke aniq?"
tanye nenekku

aku tergamam seketika...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

hrmm..
kalaulah aku cepat menghalangnye dari makan ubat tu.
kalaulah aku cepat ke rumahnye ketika die cube menghubungi aku.
kalaulah aku lebih peka terhadap keadaanye.
semuanye takkan berakhir begini
kalaulah..hrmm...
ok2.ini tipu semata2.abaikan perenggan ini
anda dah dikencing!
hahaha.jom sambung cerite.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
"hahahahahaha!.ni bukan panadolah lah maktok!
ni ubat hilang pedih gastrik,pedih ulu hati dan meregangkan perut."
gelak aku dengan perasaan bercampur baur lawak dan risau.

"ahahahaha..patutlah berangin"
die turut join gelak.
"biaselah tu aniq,mate dah kelabu.
sume nampak same"

jelas die dengan pasrah yang dgn usianye yg tue.
"takpelah aniq,
maktok boleh meregangkan perut maktok ni"

jawabnye dengan bercanda, ingin mengurangkan
perasaan risau aku mungkin

"macho sungguh kau maktok!!
patutlah demam tak lega2!"

jeritku dalam hati.

p/S:ok lah.aku nak pergi rumah nenek sambung mengecat.
takut2 jugak kalau die telan ubat yg lain.
nenek aku macho~nak buat macam mane..


41 comments:

bubu253 said...

hahaa adoii klaka seyh...
nseb mak tok mkn ubt gastrik..
lau mkn ubt laen xtau laa..
hehehe

bgs2 nie cnth cucu y baek+rjen
thumbs up!!
hhehehhe
(",)

bleyh wat calon menn2 nie..
hehehehe

shazie_craziee said...

hahaha
maktok kaw sweet gile dowh
nak kenal ngn die leyh x??
nak jd cucu angkat
ekekekeke :p

Anwar Samad said...

Bagusnya hanif.. rajin betol...

itafukada said...

hakhak..kem salam kat maktok hang ek..

mmg giler macho maktok hang.siap leh tegangkan perut bagai.hikhik..

mulutbisu said...

hahaha. memang macho nenek ko bro. huhuhu. aku dah takda nenek. waaa. ;(

jagalah dia sementara dia masih ada. sayanglah dia sementara dia masih bernyawa. bimbinglah dia sementara dia masih di depan mata.

messyremo said...

haha..cet~~

buat sapen jer..ko igt ni cerpen ujung miggu ka..hehe

bahaya gak tu..
ubat2 kene tgk gak,takut salah makan ubat~~

tuya said...

hayyo, nep nnt aku pos ubat cirit-birit kat maktok ko plak. wah cucu yg solehah la ko neh!

{lumut} said...

wah kau pon dah pandai nak kencing org ye..porah lu bro.
aku sikit pon x suspen.hahahahaa...

weh,kalau agak2 kau nak blasah mak usu kau tuh..ajak aku skali.pantang betul aku anak x reti diuntung neh.nak je aku sepuk muke die.isk.over lak.ok x2..aku pergi neh.haha

aznin said...

xde efek ke die makan ubat tu?
aku bace ni pn da cuak..

mybreakfastclub said...

kah3!!! know what..im not really understand what are you typed about ..i kne baca almost lbey 3x..haha...darn it! u funny tho! another great entry of yours bro :)
p/s: salam raya in advance :)

khalil said...

la hang ni awat nh buat ak teghingat kat mak tok ak~ isk3.ni yg nk teghiaq ni..yea! bley jumpak dia blk raya ni..ameen~

semoga mak tok hang sihat selalu..gembira slalu

btw. mak usu hang, hurmm setiap family pon ad probleme nye..ye x?

slmt mengecat

chafiq exat said...

omg! omg!
suspens sngt okk, part perenggan yg ko KENCING tu, aku baru nak feeling2 sedih, tetibe je maktok ko hidup lg rupenye kan, ahahaha

ZARA 札拉 said...

hehehe~

kem salam dengan mak tok ko~

cakap dgn dia aku nak hire cucu dia ni mengecat bilik aku plak~ boleh?

AimiBakar said...

waahhh
sgh baik skali kamu :D
cat rumah kat sini plak

farah said...

bagusnya.

leh wat calon suami nie.

haha.

:D

arque said...

bubu:

haha.itu lah.dah kelabu mate nak buat macam mane.
thumbs up??yeah!
calon menantu boleh.calon besan pon boleh.
ahhahaha.

shazie_craziee:

haha.boleh.satu syarat.
tolong aku siapkan cat rumah nenek aku dulu.
haha.

anwar samad:

atok!haha.
tak rajin mane pun.
nak tebus kesalahan,terpaksa lah cat.

itafukada:

hahahahahahahah.
nenek org lain mane boleh tegangkan perut.
nenek aku je.
haha.komen kau buat aku gelak.

mulutbisu:

duh.sabar2.jgn nangis dulu bro.
nak share nenek dengan aku.
aku no hal.
baik2.akan ku jaga nenek ku dgn setia.

arque said...

messyremo:

haha.cerpen tengah minggu boleh. ;P
itu laa..
naseb aku tengok ubat yg die makan.
mau nye die makan 3,4 hari ubat tu.
tatau lah ape nak jadi.

tuya:

sapek!
jgn kau cuba2 untuk meracuni nenek aku.
melainkan die dah tanda tangan wasiat harta dan tanah semua milik aku.
muahahaha.

lumut:

haha.demm.penat aku perah otak nak buat kau suspen.

okeh2.aku rase die macam balik raye ni.
jom kepung die.lepas tu belasah cukup2.
dasar anak tak kenang budi.
menyesal aku kenal mak usu aku.huh!

aznin:

effect jangka panjang tatau lah.
jangka pendek,die rase satu badan die berangin.
dan perut yg lebih regang munkin??
haha.

andy:

what?3kali.ahahahhaha.sory2.
later post aku gune bahase senang sikit okayy.

salam raya jugak!mane duit raya aku? ;P

arque said...

khalil:

haha.cepat balik kampung cium kaki nenek kau.
penat die jage kau time kecik2 dulu.
berak kau pun die basuh tahu.
hahaha.
semoga mak tok kau pun ceria selalu.
mank usu kau sial!haha.

chafiq exat:

bintang,get a life.
hahaha.
lega hati aku dengar kau kene kencing dengan aku.
susah aku pusing ayat tuh.
aku bersyukur mak tok aku hidup lagi.

zara:

haha.kompang kau punye pasal.
aku dah update sudah.
sungguh berkesan kompang kau.sungguh tak percaye.

haha.nak hire aku mengecat bilik??
boleh2.nanti kita discuss later eh.
haha.wink!

aimibakar:

haha.alamat?

farah:

haha.calon suami?
dah amik no giliran.
huahuahhuhua.

bubu253 said...

hehehhe mb mak tok ptot pk contact lense kot..
heheh
bia terang mate...
nak2 pk kale biru...
fuhh...
chantek tue...
hehhe

klo cm2 nk jd calon menantue ker calon besan...
hahaha
(",)

arque said...

bubu:

pakai contact lens.boleh jugak.
baru ade style."nenek moden pakai contact lens"
hahaha.

haha.eh,kalau calon menantu.
aku kawin dgn anak kau lah kan bubu.
abis anak aku nak kawin dgn sape nanti.
kawin dgn kau lah.lol.

Fuzzy Rizal Aris said...

owh, so nama kamu aniq...macam nama pompuan ek...suweet!

arque said...

haha.damn you.aniq name laki kot.
hahahaha.lol.

bubu253 said...

hahhahaa
sudah terbalik dunie lau cm2..
xpe2 jd calon besan jerk laa..
hehhee
cm per jerk laa jd mnn2 bubu..
hahahaha

mst sweet ncute laa maktok lau pk contct lense...
leyh jd duta duta contct lens lg..
hehehe
maktok hot n modern...hehehhe

wah2 sgt hebt mktok..kagum2..
hehee
(",)

mybreakfastclub said...

ANIQ, SLMT HARI RAYA IN ADVANCED :') GEMBIRA SAYA BER'KOMEN2 DGN KM SPJG RAMADHAN NI ;)

kimisai said...

***********************************
mcam main bola,
lu skor 1 wa kosong,
pastu wa skor 1 lu tak skor dah,
kita seri,

lu skor 2 wa 1,
wa skor balik 1,
kita seri,

lu skor la berapa pun,
wa pun skor la bejuta pun,
tapi bila di luar padang,
anggap la ianya hanya permainan,
jadikannya 0-0 balik,
walaupun hakikatnya,
lu mungkin 5,
wa mungkin 0,

lu mungkin 0,
wa pulak 5..6..7..8...,
tapi bila dah keluar padang,
0-0 balik..

apa salahnya....



SELAMAT HARI RAYA AIDILFTRI
MAAF ZAHIR BATIN
0-0 ok..!!
***********************************

Fatyyhahh :) said...

haha kelakar gak . risau je tgk maktok ko tuh. huhu. ok la tu ade feel nk mkn ubat lg. sll nye org tua malas sket mkn ubat.hoho

arque said...

bubu:

agak tunggang langgang lah.haha.
haha.nenekku the next duta 4 contact lens.
bunyi macam pelik tapi still ad style kan.
maktok ku memang hebat,cucu die lagi hebat! ;P

andy:

haha.asal panggil aku aniq wei.lol.
aku pun layan main komen dgn kau.best kot komen dan membalas komen.
selamat hari raya jugak.
again,duit raya aku mana??
hahahahahaha.

kimisai:

pening sikit cite tuh.
tapi at the end ape pun jadi, 0-0 kan yg penting.

selamat hari raya jugak!
uyeah~ 0-0 so yeah!

fatyyhahh:

haha.aku pun risau -_-
naseb bek die tak malas makan ubat.
sayang kau lebih lah maktok!
haha.

bubu253 said...

cm2 nk jdu cucu duta contct lense laa...
sbb maktok sgh hebt...
sye mau jdi cucu maktok..
ader boleyh kaa??
hahahhaa

anip..
nk kongsi maktok ngn ko leyh..
nk jd hebt cm die,,,
ehhehe

░♥si lampu neon♥░ said...

nenek ko mmg tahap hensem gila! ko jgn kencing die ok!

sila pergi hbskan cat rumah tu!

sakit hati aku bace hahahahaha


selamat hari raye beb!

shazie_craziee said...

weyh,aku tolog kaw cat kan takkan dpt nenek yg sweet jee
lain tade???
wet raye kew
lalalala :p

areQue said...

huhuhu

mmg macho tul nenekko bro..
bahaya wei..ubat tu kdg2 kalo slh mkn bahaya

ahaahahhaha...selamat arri raya:)
erk?blog pon raya??kuikuikui~~~

arque said...

bubu:

boleh bubu.sgt boleh.
syarat die kawin dgn salah seorg cucu maktok aku.
then officially kau jadik cucu die.
mahu? haha.

share tu boleh.tapi kalau kau nak jadi hebat macam die slah makan ubat.
itu tidak boleh bubu.okayy. ;P

si lamou neon:

cucu die lagi hensem!
kecik2 dulu selalu kencing atas die.dah muak dah.
dah habis cat laa makcik.

selamat hari raye tantar!
aku nak duit raya!!

shazie_crazie:

kau dpat cucu + nenek.satu pakej.
nak?
duit raye tak dpt lah.aku belum kerja.

areQue:

nenek aku memang macho! -_-"

selamat hari raye.
tak habis2 nak sakat aku dgn title sebuah belog tuh.haha.
iyeee akak oii, belog pun raya jugak!sebab belog ni special die puase. ;D

DaliaLiyana said...

hehehhe...(tersipu2 akak senyum..) lawak mak tok tu...
ape pun akak nak wish..
yeahh,,nak raye da..
camat hari raye..
pulang dgn selamat..
kem salam org kg..
jgn lupa tapau kuih raye utk DL....hehehe..

arque said...

hehe.
selamat hari raya jugak akak.
semoga berbahagia di samping keluarga tercinta.
okeh2.
nanti aku tapau sebaldi kuih raya untuk akak DL. ;D

SJ said...

hapy raya!

ps you're invited to comment on my post too =)

hatim a.r said...

nenek anda comel!!!

shakinah said...

siot la kau.
aku hampir terpedaya.
ish

mulutbisu said...

share nenek ko? nenek ko kaya tak? lol.

arque said...

s.j:

hepi raya too.

hatim a.r:

cucu die lagi comel!
haha.

arque said...

shax:

itu tujuannya.
membuat kau terpedaya.
aku suka.

mulutbisu:

hah.share nenek boleh.
harta die,no way.haha.
nenek aku tak kaye kot.

mulutbisu said...

maksud kaya tu kaya dengan kasih syg tak? hehehe.

 

Get this and more blogger templates free at "Free Blogger Help"