Sep 26, 2009

hey, sudah raya ke?

baju melayu tahun ni.haha.

raya aku best???unh-unh.
hari raya aku damn xbest.
mungkin sebab dah besar..
atau mungkin sebab tak pakai baju melayu ..
atau mungkin sebab tak puasa penuh..

mwahahahahaha..
hahahaha..
bwahaa..
mwaaaah..
haha..

hehe..

lol..

rofl..

diam!


antara sebab2 raya tahun ni tak best!
sebab kau tak puasa penuh..lalala~
wateva~
atau sebab duit raya kau hanye rm 5..owh terlepas cakap.
diamlah bodoh!
kita abaikan kata2 yg bertulis condong ni okeh =p
jom2 aku nak cerita pasal dairi raya aku.

malam sebelum raya
org tgh sibuk2 masak kemas rumah aku tgh main game.
aku asik remind myself..
"oh gosh,setan dah terlepas.tanduk pun dah keluar"
and at that time aku tgh main game melepaskan
dewa2 pada zaman firaun.
duh,boleh nampak kan macam saling berkaitan.haha.
lepas gosok baju melayu aku pun tido.
zzzz.

9 am di pagi raya

im just a little bit cold in the middle..
life is a maze.love is a riddle.
i dont know where to go.

dah kau sambung sendiri.
sape laa pulak mesej pepagi buta ni.
aku amik fon dan bukak mesej.
"jgn lupa bawak telekung time semayang raya"
AHAHAHA.lawak lah sgt tu.
aku reply.
"masalahnye,semayang ke?haha"
ah hah!terus die tak reply lepas tu.
sori acab,aku tgh mamai.so macam malas nak reply mesej kau.
neway,tanx sebab kau dah igtkan aku harini raya.
dan harini aku bangun pukul 9 pagi.
wtf!
sebelum bgn aku sapa baju melayu
"hey, i tanak pakai u harini boleh?"
pulakk! -_-"

11 am di pagi raya
aku membawa diri ke kamar mandi.hahaha.gelaklah.
aku tak kisah.yup!aku baru nak mandi.
tengok takde mood nak raya kan.
lepas bangun tadi aku lepak2 depan tv sambil kunyah
biskut2 yg berkenaan.
raya tahun ni jugaklah takde salam mintak ampun maaf dgn famili.
sebab mak aku keje hari ni.gaji tiga kali ganda die cakap .
so dia tak nak miss keje.mata duitan lah katakan.haha.
lepas mandi aku lepak rumah nenek.
"maktok,nak duit raya!"

2 pm di hari raya
mak aku call. die cakap lepas die abis keje,
die nak jumpa mak usu.
damn!mak usu aku yg dah 3 tahun tak balik tibe2 balik.
die tinggal kat hotel, takut nak singgah kampung,
takut kene tangkap kene maki.
nenek??ade lah excited sikit2.anak bongsu nak balik lah kan.

5 pm di hari raya
jumpa mak usu.tak cakap banyak pun.
nenek aku je beria2 jumpa cucu2 die,anak mak usu aku.

7 pm di hari raya
baru lah bergerak berhari raya ke rumah sanak saudara.
pegi rumah pak long,pak tam.pak ndak,pak tu,pak ni.
pak-muka kenal-name tak kenal.
pak-muka tak kenal-tahi lalat die aku kenal.
pak-dua pupu mak aku.
pak-3 pupu.
pak-anak menakan nenek aku.
jumpa cousin muka ketat,cousin muka tak ketat sgt.
cousin muka kdg2 ketat.kdg2 kelat.

11.30 pm di hari raya
drive pulang ke rumah.sampai rumah tido sampai lupa
isyak tak semayang lagi.

raya tahun ni sgt berbeza pada tahun2 lepas.tak meriah.
famili aku jugak masih ade yg sedih2 atas kematian
my great grandmother,moyang aku malam jumaat yg lepas,
2 days b4 raya.umur die almost 100 tahun.
dulu kecik selalu ikut die petik buah kopi kat belakang rumah.
toknek buat sendiri kopi.
walaupun kopi dia xberapa best.
tapi aku suka bau suasana kopi tuh.

"tok je yg paling tua dalam kampung ni.
kawan2 tok yg sebaya tok semua dah takda dah"

-arwah toknek-

semoga rohnye dicucuri rahmat dari Illahi.
amin.

so now what,org cakap kalau puasa sebulan,
raya pun sebulan kan.betul ke?



si blogger's thought:
"aku nak jadik kecik balik boleh?
baru seronok raya.
"
....dan itu aku.

40 comments:

areQue said...

ohaiyyo saudara kmbarku si blog..
slmt raya beb..

raya tak best ker?
nak gelak buleh?
muuuuuuuahahhhhhhhhhhaaahhahahhahah

ade aku kisah???
nak wat cmnekan..bukan salah itek mngandong kalo raya ko tak best....

kikikikikik...pecutttttttttt

arque said...

selamat raya..
haah.raya aku macam tak berapa nak best.
dem.sile2. -_-"
abis kalau itik tak salah,salah sape?
ayam rumah sebelah. ;P

ZARA 札拉 said...

wah~
hehehe~

lawa baju~

cam abang pejal tahirku punya lah wei~

mulutbisu said...

raya memang dah tak best. tak macam masa kecik dulu. huhuhu. ;(

En.Beskot™ said...

busan nye raye ko nih..
wah²..ko..
jadahnye mandi kol 11..
haha..
xkn rm5 je kot..
ak br nk pow..
adeh..

{lumut} said...

whe ko pose tak penuh ek?
ni yg aku nak lempang ko neh.
uuhh leh tahan mak ko gaji 3 kali ganda.siot ckp mak mata duitan eh ko.pape je.tak baik taw!

arque said...

zara:

haha.dia tiru saya.

mulutbisu:

betul.kecik2 dulu best.
besar2 dah tak best. =(

en. beskot:

haha.takde mood nak raye dowh.
haah.5 hengget.dah besar gajah semua tanak kasi duit raya.
tsk tsk tsk ='(
aku pow kau lah wei.

lumut:

haha.aku puasa penuh lah.
hahahaha.kadang2 je cakap.
bukan selalu.

farah said...

pose tak penuh?
isk isk.

err, tak hensemla kalo tak pakai baju melayu di pagi raya.

hehe.

arque said...

haha.nanti top up lah.
tak pakai baju melayu di tgh hari,ptg n malam raya hensemlah kan.
haha. ;D

aizul said...

"tok je yg paling tua dalam kampung ni.
kawan2 tok yg sebaya tok semua dah takda dah"

-arwah toknek-


* mcm literature review daa...

ahahahaha

slamat hari raya beb..

seyes nak no phone catty? tuan dia tak mahu kah? hahaha

bubu253 said...

selamat ari rye..
hehehe
chanteknyer bju rye die...
hahha
pe lor..
org pk bju mlyu die pk bju laen..
mmg nmpk sgt xder mud nk rye..
hehehe
ye lor..
pose xpenohkn...
heheheh
(",)

arque said...

aizul marcello:

literature review?haha.
selamat hari raya jugak beb.
haah.aku nak no fon si catty. ;P
tuan dia kalau nak bagi pon macam boleh lah jugak.
hahaha.lol.

bubu:

selamat hari raya bubu!!
baju biase2 je.hehe.
ahhahahaha.saye puasa penuh lah bubu. ;D

tediously said...

rase menyampah kan dapat msg raye bawak telekung tuh? abes la si sms sender kene carutan aku ni pagi raye! hahaha

selamat ari raye! wahh tetap nak wish lg kan. haha

arque said...

hyep faz!selamat hari raya.
rindu kau org.haha.
kau dpt jugak mesej tu eh.hahaha.
pity acab pagi2 raya dah kene carut.
well,he deserves it lah kan.
peace acab. ;S

kimisai said...

cr dragon ball..nt mest blh..heheh


:)


ala raya dulu tak macam skang..umo dah mngkat kan..zaman pon dah berubah..

Fatyyhahh :) said...

haa haaa puasa tak penuh. ish ish da besha panjang dah. hohoho. g ganti pose dulu br leh raya sebulan ;p

arque said...

kimisai:

cari dragon ball?haha.
nanti aku list dlm things-to-do aku.
yeah!im aging. -_-"

fatyyhahh:

heh.kene ganti dulu baru boleh raya sebulan?
baik mem. ;P

AimiBakar said...

mr arque sy mahu duit raya bleh ?
muahahahaha

acap said...

cantik baju mlayu ko

arque said...

aimibakar:

boooooleeeeh~
boleh blah! muhakakakak
aimi, kan ade duit raya dlm post tu.
cube lah cari.tarikh tutup arini.
;P

acap:

kann...aku dah agak dah.

bubu253 said...

bubu pon nk jdi budk2 kechik sml...
zaman xtau per...
rse sonok jer tyme rye,,,
sbb xcited nk pk bju rye n kutip duet rye...
heheh
if only laa...

arque said...

budak kecik innocent.
bab pakai baju raya n kutip duit raya...
seronok abis.
mau sepuluh kali tawaf kampung takut2 termiss rumah nak dpt duit raya. ;P

DaliaLiyana said...

perghhhh..pjgnyer entry...kalau sebulan baru nal post entry.mst dah leh wat cerpen..hehehe..

arque said...

panjang ke DL.
nanti aku summarize kan untuk DL.
mahu? hehe ;P

bubu253 said...

hahaaha..
kdg2 leyh g uma y sme twice...
hehheeh
sbbb macik tue bgie duet rye byk...
hahhha
xpon ank die chomey...
hehhhee
(",)

khalil said...

ala raya je pon..buat2 je happy apa susah..haha

ak pon xde la rase best sgt pon raya. mungkin sbb amal ciput kot time ramadhan..[pdn muka ku]

Selamat Hari Raya,pinjam baju~ ngee

arque said...

bubu:

haha.rumah2 yg tiap2 tahun bagi rm2 memang selalu ditop-listkan.
serang rumah tu dulu.lumayan!
yg bagi 50 sen raye ke-3,ke-4 baru serang.

khalil:

fake tak best.
busuk lah kau amal ciput.
2 kali 5 je dgn aku.
haha.

Andy said...

ur baju raya great. updated, 2009. *thumbs*

arque said...

haha.that's what im trying to tell her (my mum!).
makkk,ni baju melayu latest punye version makkkk.
bising die aku pakai baju ni on 1st day raya.
haha.mintak ampun mak! -_-'

bubu253 said...

anip oo anip...
jom g rye uma mcik tue lgie..
die bg 2rm...

anip!!
jgn g uma tue...
mcik tue kdkut...
bg mnum air sirap n mkn kueh rye jerk...
hahahaha
(dialog ini rekaan semate xder kne mngena y idup atau pon y dh xidup)
(",)

arque said...

haah bosan minum sirap.
kalau ade org hidang ribena.
nanti reramai kene jerit.
"kelass pilihan kau maria.baru istimewa hari raya"
btw,perlu hidang ribena ke nak rasa istimewa?
haha.no offense lah ribena sdn bhd.
peace! ;>

bubu253 said...

hahahah
ribena my fav laa...
heheh klo mcik tue bg air ribena...
konfirm xmntk duet rye dh...
mtk air ribena jerk...
hehehee

alaa nk special lgi baek die hidangkan jus buah2an..
bru gempk..
hehe
(",)

mulutbisu said...

tak sabar nak ada anak sendiri. beraya dengan anak-anak mesti seronok tengok gelagat dorang kan.

nosebleeding said...

tahun ini x bes sbb xdpt duet raya. dan aku sudah bosan dengan drama keluarga. yang menarik cuma rendang, lemang, dan ketupat. haha

arque said...

bubu:

eh bubu,ur fav eh ribena.haha.
aku tarik balik lah komen kt ats tu.
betul2.kalau boleh semua rumah pegi mesti ade air ribena.
kalau ade ribena, duit raya dah tak igt dah.
janji ade ribena.haha. ;P

mulutbisu:

seronok seronokk jugak.
part yg nak kene jaga 'little devil' tu sampai besar tu yg xseronok.
kecuali kalau betul2 dah ready.
kau dah ready ke?haha.

nosebleeding:

wei.u're right lah.
drama dan keluarga.memang sahabat baik.
aku dah fucking annoyed dah dgn semua tu.
duit raya?5 hengget kau tahu.
at least aku ade jugak lah drpd kau takde.
haha.

nosebleeding said...

aku dapat 2ringgit! tu pun lepas aku pau anak buah sendiri. gaya kan?

mulutbisu said...

calon aku dah ada. cuma kami masih mentah. lepas grad master, kitaorang jemput makan nasi minyak ye. hehehe.

aku dapat rm400. duit raya paling banyak aku pernah dapat dalam hidup. hahaha.

arque said...

nosebleeding:

haha.siot ah.
bergaya lah kau.
confirm melalak anak buah kau lepas tu,eh?

mulutbisu:

haha.best2.calon dah ade.
tunggu invitation jelah aku ni.

seyes banyak wei.
bak sini sikit bro.
sharing is caring kot.

mulutbisu said...

tak jugak bro. hahaha. jodoh di tangan Tuhan. dah habis dah semua rm400 tu. hahaha.

arque said...

mulutbisu:

alaa.baru nak pow sikit.
melepas. -_-

 

Get this and more blogger templates free at "Free Blogger Help"