Aug 31, 2009

kalau betol tak pakai,baik tak payah beli


ok!aku dalam dilema sebab
kalau betol tak pakai kan.buat apa nak beli.
semua ni pasal ni haa.rujuk gambar
di bawah.


baju melayu laaa.
like the years before, aku mesti dilema.
nak beli ke tak.tanak beli ke nak.
takkan nak petik kelopak bunga yg mempunyai 5 kelopak
n cabut satu2 dan bila dah mula dengan 'nak'..
sudah pasti berakhir dengan 'nak'..
dan akan berusaha mencari bunga enam kelopak
untuk menyedapkan hati bila kelopak terakhir
dipetik dengan 'tanak'
fuhh~~

sebab kalau aku beli pun bukan aku pakai sgt.
alih2 aku pakai time raye je.
n time semayang jumaat kadang2 aku pakai.
hari2 lain berlalu tanpa baju ni.
nak bawak pergi gig pergi lepak2 kat mamak stall
or bawak pergi main bowling.
erkk..tak payah kot.
aku lagi rela berbogel dari pakai baju melayu ni.
aku mengaku aku agak melebih2 di situ.gile ape nak
di hadapan org ramai kann.

lagipun kat rumah dah ade 2 pasang
baju melayu yg masih elok untuk dipakai.
satu aku beli sebab ade event ape ntah.
and the other one mak aku beli secara diam2
disebabkan atas perangai aku yang tak suka baju melayu.
konon2 nak suprise kan aku.
aku dah cuak takut kene marah sebab xbeli baju melayu.
boleh tibe2 dia keluarkan baju melayu tuh last2 minute
nak raya
last year and cakap aku mesti suka baju tuh.
and yess!aku memang suka! suka sgt!!
tsk tsk -_-"
aku rasa sgt membazir beli baju melayu untuk aku.
baik beli baju style kotak2 like satu baju ni
yang aku tgh idamkan sekarang.
or seluar jeans ke.seluar skin ke.
mungkin kau orang akan cakap budak ni
tak puasa penuh ke ape tak excited nak raya.
aku excited but let me show it
in my own way okayy.

mungkin aku juga bukan dalam golongan
berada
yg mampu membeli baju melayu semata-mata
untuk dipakai sehari pada hari raya.
if aku boleh beli sepuluh pun,aku still nak spent
duit yg boleh membeli 10 baju raya tu
untuk baju2 kegemaran aku.
at least,boleh lah jugak aku melaram kan.

tapi bak kata2 orang tua,nak ke
kubur tu baik pakai baju sopan sikit.
dan sememangnya bukan baju bercorakkan tulisan
'sopan' di atasnya or 'sopan sikit'.
sememangnya bukan.
lagi elok pakai baju melayu.
untuk menziarahi pusara ayah,mungkin ini alasan
yang dah cukup kuat untuk aku beli satu.
hmm..

p/S:mungkin aku bukan anak org melayu sebab tu aku
tak suka baju melayu.dannn lebih mungkin aku adalah anak
orang korea yg dipungut oleh mak bapak akuuu.
wahhhh!!
;D

si blogger yg dlm dilema baju melayu dan itu aku.

30 comments:

Anwar Samad said...

wan aku tegor aku pkai suar gi terawih.. dia soh pkai kain.. dia tak tau aku solat subuh pkai 3 Q jer...

Pemerhati Penang said...

kecik ati org tua ko kalau diorang baca post ko yang nie...

sapik said...

hahaha...ko bli aja baju kurung... nnt blh pkai pi lecture,kenduri kawin, pegi kedai bli brg pon blh pkai.... kalo nak lawa lagik..bli aja kebaya nyonya... gagaga

The Exquisite Instigator said...

For the sake of ur parents, just ikut je kayh :) Sometimes things don't go our way :)

aznin said...

aku pun tak ske gak pakai baju melayu ni..
nep, staun skali nep.
pakai jaaa.. tibe smayang raye takkan nak pakai baju2 yg urban tuhhh!!

arque said...

anwar samad:

haha.aku kalau pegi rumah nenek pun mesti dia bagi kain suruh pakai time nak semayang.
pakai seluar time semayang batal ke nenek oii~haha
btw, 3Q tu ape.

pemerhati penang:

agak la kot.tapi dia orang tatau aku ade belog.
tu yg best.hehe. ;D

sapik:

haah kann.kalau baju kurung pun boleh tahan lagi boleh bawak pegi jejalan.
ni baju melayu..haishh~

Half said...

anep, klu ko xnk kene belasah ngan aku, baik ko beli baju melayu.. dan rajin2 la pakai.. pakai waktu malam.. aku kat umah pakai 1 set, setiap malam lain2 set..

klu ko buat ape yg aku ckp nih, aku xbelasah ko.. seyes..

arque said...

the exquisite instigator:

tu la.famili famili~
aaaciicahhh! haha

aznin:

yeah!satu geng! hak3..
time semayang raye pakai jelah baju raye yg lepas2 nye.
agak membazir lah kalau beli untuk pegi semayang raye je.
huhu.

arque said...

haf:

wahh!bagusnya kau pakai baju melayu tiap2 malam.
panas la nak pakai baju melayu tiap2 malam.
pakai tiset biasa dah laa.heee~
nanti aku cuba buat. ahhaha. ;P

Anonymous said...

aku pun liat nak pakai baju kurung.

setahun sekali je pakai.

err, kau nak?



shax yang malas login

[ acabond ] said...

apa kata raya tahun ni buat baju kurung... aku memahami...



kui3

arque said...

shax:

tanak.
nak baju threadless yg bakal diberi kiba.
wahahaha.
bak la wei~

acab:

erk..
nanti aku pertimbangkan.
-_-"

chafiq exat said...

aku pn malas nak beli baju melayu for raya, baju lame semua elok lagi..tapi kan sebab it's raya, and tak nak spoil mood raya, beli je la baru kan..lagipun, it's a matter of fashion la anep n segan kalau pakai baju last year,hahaha

[ acabond ] said...

aku cadangkan baju melayu guna yg sama tapi tahun ni tambahla sikit rambu ramba atau taburkan serbuk kilat2... at least kaler sama tapi texture lain...

arque said...

chafiq exat:

kalau malas xpayah lah beli.haha.
orang tatau punye kalau pakai baju last year.fashion baju melayu xbyk berubah pun.huhu.
-_x!

acabond:

wah!idea yang menarik.
baru merlip2 sikit baju raya aku kann.
biar orang lain sakit mata pandang.
muahaha. ;P
tp yang rambu ramba tu aku tanak letak la..
xsesuaiii.haha.

Anonymous said...

AKAK RAYA NIH FREE HAIR AJA~~~

-RozyBakar

arque said...

rozybakar!
wiwit~~
puasa ke tak ni akak oii.
;D

Pinkribena is... said...

haha..

ko pakai la baju mlayu weh..
siyes aku suke tgk dak laki pkai bju mlayu..(^.~)

arque said...

kehaha.jawapan yg dicari2.
kompem malam ni jugak aku pergi beli.
ahhhaha. ;D

bubu253 said...

dh nme pon rye...
huhuh
xkre laa pk ke x at least lie laa 1 jerk bju rye...
pk tyme ari 1st rye...
pas2 nk smpn lam lamari pon xper....
hehehhe

arque said...

thats the point.
beli semate2 pakai untuk 1st day hari raya.
tanak lah.huhu.
n baju raye tu memang nak beli cuma bukan baju melayu.huhu.
ntahlah.uh huh =(

tediously said...

WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA aku dr dulu nk bwat 3 column ceni. arituh buat da jadik tp jarak lines lam post tuh cem rapat sgt so x lawa la. xtaw da nak edit cene. waaaaaaaaaaa *nanges TIBAAA

arque said...

haha.aku pun belajar kat tenet je.
nasib baik xhilang widget2 tu sume .
hoho.
selamat berbuka wei~

tediously said...

slamat berbuka gak (baem jaat mkn lua kot ngn hisyam kui3)

arque said...

wow.gile kijamm baim tak ajak kau.
nanti kau tolong belasah dia untuk aku sekali.
haha. ;D

aznin said...

"tak melayu r wei tak pakai baju melayu!"
-dulu ade org cakap kat aku camni.

sentap tak?

arque said...

sentap okayy.
bile pikir2 balik.post ni macam statement berani mati.
gile ape kau orang melayu pastu mengaku tanak dann! tak suke baju melayu.huh.
tapi nak buat macam mane.dah terpost kann.
ahhahaha. ;D

Half said...

si buruk emo bagai~
cerewet betul..

arque said...

haha.tak habis2.
;D

arque said...

selamat berbuka wei..
hahaha ;D

 

Get this and more blogger templates free at "Free Blogger Help"